آیا تا به حال واژه مشارکت در ساخت به گوشتان خورده است؟ آیا می دانید معنی این عبارت چیست؟ آیا از قوانینی که در حوزه مشارکت در ساخت باید عمل شود اطلاع دارید؟ به نظر شما مزیت های این مشارکت چه می تواند باشد و اصلاً آیا به نظر شما مشارکت کردن در ساخت فایده ای دارد؟ این ها اغلب سوالاتی است که در مورد مشارکت در ساخت ممکن است به ذهن افراد خطور کند. اگر پاسخ سوالاتی که در ابتدا از شما پرسیدیم را نمی دانید و دوست دارید در این حوزه اطلاعات خوبی را به دست آورید، با ما همراه باشید تا به صورت مفصل و دقیق در مورد مشارکت در ساخت، قوانین آن، مزیت ها و غیره نکاتی را از کلید املاک با شما به اشتراک گذاشته و در این مورد صحبت کنیم.
مشارکت در ساخت همان طوری که از واژه مشارکت بر می آید، یک قرارداد دو طرفه است. در این قرارداد، هر طرف، یک آورده دارد و طرف دیگر در آورده طرف مقابل شریک می شود. مشارکت در ساخت معمولاً در حوزه ساخت و ساز مطرح بوده و مربوط به زمانی است که یک فرد، یک زمین کلنگی و قدیمی در اختیار دارد.
برای مثال فرض کنید که شما صاحب یک ملک قدیمی هستید و می خواهید در محل فعلی ملک خود یک مجمتع آپارتمانی بسازید. در این صورت رفتن به سراغ افرادی که به صورت حرفه ای، کار ساخت و ساز آپارتمان ها را انجام می دهند، یکی از بهترین راه هایی است که می توان بدون دردسر و نگرانی کار ساخت و ساز را به آنها سپرد. در این جا شما به عنوان صاحب ملک، ملک خود را در اختیار فردی که قبول کرده کار ساخت را انجام دهد، قرار داده و طرف مقابل نیز پیمانکار یا سازنده ملک است و تمام هزینه هایی که ساخت و ساز دارد را به عهده می گیرد. به این قرارداد که به صورت دوطرفه منعقد شده است، یک قرارداد مشارکت در ساخت گفته می شود. در این نوع قرارداد، یکی از طرفین سرمایه و طرف دیگر ملک خود را به اشتراک گذاشته است.
هر قراردادی در عین آن که می تواند فواید زیادی داشته باشد، می تواند حامل خطراتی نیز باشد. از جمله خطرات و معایب این نوع قرارداد می توان به مشکلات و خسارت ها اشاره کرد. چنانچه در نوشتن قرارداد مشارکت در ساخت به تمامی مسائل توجه ویژه نشده باشد و این قرارداد با بی دقتی تمام مکتوب شود، خساراتی را ممکن است در پی داشته باشد. برای مثال اگر سند ملک دچار عیب و نقص باشد، در نوع خود می تواند به وجود آورنده مشکلاتی باشد. اگر سازنده ملک در موعدی که تعهد کرده است پروژه را تحویل ندهد دردسرهایی برای دو طرف و خصوصا مالک ایجاد می شود. گاهی اوقات نیز تقسیم کردن سود و زیان هم می تواند مشکل ساز باشد.
گاهی اوقات بی تجربگی و یا بی تفاوتی در مورد نحوه اجرای کار، باعث ساخت بناهایی می شود که بعد از مدتی با آسیب های فراوانی رو به رو می شوند. اگر مالک، قصد زندگی در ملک نوسازی شده را داشته باشد، این مورد می تواند برای وی دردسرهایی را ایجاد کند. بهتر است برای آنکه میزان دردسرها و پیچیدگی های این قرارداد به کمترین میزان برسد، به سراغ شرکت هایی رفت که قبلا امتحان خود را در این زمینه پس داده اند و کیفیت ساخت و ساز را در اولویت اهداف خود قرار می دهند.
اگر به عنوان مالک یک ملک، می خواهید قرارداد مشارکت در ساخت بنوسید حتماً با وکلایی که در این حوزه تجربه دارند صحبت کنید. گاهی برخی از سازنده ها، از طرف مقابل خود یک وکالت بلاعزل فروش می گیرند و بهانه می آورند که این وکالت برای فرار از پرداخت مالیات و غیره انجام می شود. در صورتی که برخی از آنها ممکن است از این وکالت سوء استفاده کرده و ملک را به صورت یکجا به فروش برسانند. در این شرایط، مالک که تمام ملک خود را در اختیار سازنده قرار داده است با ضررهای مالی سنگینی مواجه می شود. سعی کنید در چنین مواقعی با احتیاط بیشتری رفتار کنید و قبل از آنکه پای هر قراردادی را امضاء کنید تمام مفاد و نکاتی که داخل آن ذکر شده است، را با دقت مطالعه کنید.
یکی از مهم ترین دعاوی که در دادگستری ها زیاد مشاهده می شود، دعاوی مربوط به مشارکت در ساخت است. معمولاً در این دعاوی، سازنده و مالک ملک مطرح هستند. البته گاهی اوقات ممکن است افرادی که یک ملک را پیش خرید کرده و یا افراد ثالث، اقامه دعوا کرده باشند. برای مثال الزام به تنظیم سند، گرفتن پایان کار، مطابق نداشتن ساختمان با نقشه و موارد مشابه از جمله دعواهایی است که توسط مالک مطرح شده و پرداخت خسارت و یا تخلیه ملک نیز از جمله دعاوی است که توسط سازنده مطرح می شود. این مورد نیز می تواند از جمله خطرات و مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت باشد.
بیشتر بدانید:
محاسبه رهن به اجاره و میزان اجاره در ۱۴۰۰
همه چیز درباره خرید ویلا در رامسر
به هنگام نوشتن قرارداد مشارکت در ساخت، باید با دقت و وسواس زیادی عمل کرد. تمام تعهداتی که طرفین ملزم به رعایت آن هستند باید در قرارداد عنوان شود و هیچ موردی از قلم نیفتد. ورود پیدا کردن به عملیات مشارکت در ساخت بدون داشتن یک قرارداد جامع و کامل، مالک و یا سازنده را وارد یک بازی خطرناک می کند که در نهایت ممکن است جز ضررهای مالی آورده ای نداشته باشد. این معامله یک معامله دو طرفه است و هر دو طرف باید به میزان مشخصی سود ببرند. نکته ای که در این بین بسیار مهم است آن است که در این قراردادها هر دو طرف باید در سود و زیان حاصله شریک باشند و شرایط به سمتی پیش نرود که یکی از آنها متحمل سود و دیگری متحمل ضررهای مالی فراوان شود.
نوشتن قراداد مشارکت در ساخت و خراب کردن بناهایی که کلنگی و قدیمی هستند می تواند سود شایان توجهی را نصیب مالک و سازنده ملک کند.علاوه بر آن، چهره شهر با وجود ساختمان های نو و زیبا تغییرات زیادی پیدا کرده و این می تواند در روحیه ساکنین یک محله نیز تاثیر بسزایی داشته باشد. البته داشتن چنین فوایدی زمانی می تواند حاصل شود که یک قرارداد مشارکتی کامل و جامع نوشته شود. اگر قصد دارید در یک قرارداد مشارکت در ساخت شرکت کنید، به هزینه هایی که نوشتن این قرارداد برای شما به همراه دارد توجه نکرده و سعی کنید همه چیز را کامل و بدون ایراد انجام دهید.
همان طوری که گفتیم قرارداد مشارکت در ساخت یک قرارداد دو طرفه است و هر یک از طرفین تعهداتی دارند که باید به آن عمل کنند. در ادامه قصد داریم در مورد تعهداتی که پیمانکار و صاحب ملک نسبت به هم دارند مواردی را گوشزد کنیم. ابتدا تعهدات مالک و سپس تعهدات پیمانکار را عنوان خواهیم کرد.
در یک قرارداد مشارکت در ساخت، مالک ملک باید زمینی که می خواهد یک بنای جدید در آن بسازد را در اختیار پیمانکار قرار دهد. بنابراین یکی از مهم ترین وظایفی که مالک بر عهده دارد همین مورد است. در مواردی که به هر دلیل مالک نمی خواهد به قرارداد وفادار بوده و ملک را تسلیم کند، پیمانکار می تواند از او شکایت کرده و برای گرفتن حکم تسلیم به دادگاه مراجعه کند.
طرف دیگر قرارداد مشارکت در ساخت، پیمانکار است و او نیز مانند مالک ملک وظایفی دارد که باید به آنها عمل کند. یکی از مهم ترین وظایفی که سازنده ملک بر عهده دارد، پیش بردن عملیات ساخت و پرداخت هزینه های آن است. اگر مالک ملک منزل دیگری برای سکونت ندارد، پیمانکار باید وجهی را در اختیار او قرار دهد تا وی بتواند در آن ساکن شود. در نهایت نیز سازنده و مالک ملک باید بر اساس توافقی که قبلا بین آنها صورت گرفته است، سود به دست آمده را تقسیم کنند.
حال اگر یک پیمانکار به وظایفی که برای او مطرح می باشد، عمل نکند می توان قرارداد را فسخ کرد که البته این در صورتی اتفاق خواهد افتاد که قبلاً در قرارداد مشارکت، پیش بینی های لازم صورت گرفته باشد. اگر در بنایی که سازنده آن را تحویل داده نقایصی وجود داشته باشد، دو راه پبیش روی پیمانکار قرار دارد؛ چنانچه، امکان رفع نقص وجود دارد که باید انجام شود در غیر این صورت، باید وجهی به نام وجه التزام و خسارت به طرف دیگری پرداخت شود.
اگر در حین عملیات ساخت و ساز، به خانه هایی که در اطراف ملک قرار دارند آسیبی وارد شود مالکان این املاک می توانند به سازنده مراجعه کرده و درخواست خسارت کنند.
شما می توانید برای دیدن مقالات بیشتر درباره ملک به سایت کلید املاک مراجعه کنید.
دیدگاه کاربران